Skal dit bibliotek have open source på publikumspc'erne?

Projekt bibOS2 inviterer nu landets biblioteker til at tage del i udrulningen af et open source styresystem + applikationer til publikumspc'erne. Lad et lille antal publikumspc'ere på dit bibliotek få installeret den kommende bibOS2 løsning og hjælp os til at udvikle og forbedre løsningen. 

Af Niels Schmidt Petersen, projektleder, ITK, Aarhus Kommune

Bibliotekerne i landets kommuner har gennem flere år håndteret sine publikumspc’ere på vidt forskellige måder, og der bruges lokalt ressourcer på opdateringer og licenser til såvel styresystemer som softwarepakker. BibOS2 (biblioteker - Open Source – version 2) handler om at udvikle en Open Source platform, som skal tilbyde landets biblioteker en moderne og kosteffektiv måde at drive publikumspc’erne på. Første skridt i retningen af en Open Source løsning til publikumsmaskinerne blev taget med bibOS1, som resulterede i en alfaversion i foråret 2011. Med bibOS2 tages næste skridt og målet er her en driftssikker løsning, som kan udbredes til endnu flere biblioteker landet over.

En fælles open source løsning til 5000 publikumspc’ere

I første omgang implementeres løsningen på 10 biblioteker med i alt 350 pc’ere. Centralt for projektet er dog at udvikle en fælles open source løsning til bibliotekerne, som kan anvendes af potentielt 5000 publikumspc’ere og dermed understøtte DDB og perspektivet om en fælles biblioteksprofil. Med bibOS2 bliver det muligt for bibliotekerne at styre sine publikumspc’ere centralt fra. Forestil dig, at du kan ændre pauseskærmene på alle kommunens publikumspc'ere blot ved hjælp af nogle få klik.

Licensfrit software

BibOS2 giver også bibliotekerne mulighed for at have billedbehandlingsprogrammer, kontorpakker, lydredigeringsprogrammer mm. på alle publikumspc’ere. I dag er bibliotekerne ofte nødsaget til at købe ganske få og dyre licenser til eksempelvis Adobe Photoshop. Ved at anvende OpenSource software kommer vi helt ud over licensproblematikken. Samtidig resulterer det også i en softwarepakke, der altid kan være helt opdateret, da der ikke er ekstra omkostninger forbundet med dette.

Kompetenceudvikling af biblioteksmedarbejdere

Biblioteksmedarbejderne er dagligt i kontakt med brugerne af bibliotekspc’erne og skal i sådanne situationer kunne hjælpe ved spørgsmål og problemer. Projektet favner også en stor opgave i forhold til at lære medarbejdere hvordan den nye software fungerer. Undervisning og oplæring af personalet er derfor en væsentlig aktivitet i projektet. Heldigvis har OpenSource alternativerne generelt høj kvalitet og en grad af genkendelighed, som gør overgangen fra gamle systemer mere overkommelig.

Brugerne kan tage en gratis kopi af styresystemet med hjem

Projektet understøtter også den formidlingsopgave, der ligger i at fortælle slutbrugerne om OpenSource, herunder at synliggøre for borgerne at open source software er et reelt og anvendeligt alternativ til licensbelagt software. En positiv sekundær effekt er, at inspirere borgerne til at kaste sig over open source hjemme hos sig selv. I princippet kunne borgerne tage en gratis kopi af styresystemet med hjem.

Glade brugere, overraskede medarbejdere

En alfaversion af løsningen indholdende Ubuntu (Linux) styresystemet + applikationer blev allerede i foråret testet på biblioteker i Silkeborg, Odense og Aarhus. En spørgeskemaundersøgelse viste her en klart øget tilfredshed sammenlignet med det tidligere styresystem. Samtidig var personalet positivt overraskede over brugernes modtagelse, der i langt mindre grad henvendte sig med problemer. Vi har derfor en forventning om at såvel borgere som biblioteksmedarbejdere bliver mere tilfredse med den nye løsning.

Kontakt projektleder Niels Schmidt Petersen hvis du vil vide mere og ønsker deltage i afprøvningen af den kommende bibOS2 løsning.

Projektpartnere: Silkeborg Bibliotekerne, Aarhus Kommunes Biblioteker 

Projektet er støttet af Kulturstyrelsen og kører indtil april 2013.

Kommentarer

Så vidt jeg kunne forstår er

Så vidt jeg kunne forstår er der en Linux/Silverlight løsning 'in the wild' så måske vil ting som Filmstriben være muligt også :)

Moonlight er løsningen...delvist!

Filmstriben kan faktisk fungere med Ubuntu/Linux ved at anvende Moonlight (http://www.go-mono.com/moonlight/) sammen med Chromium browseren. Desværre stoppede udviklingen af Moonlight i 2011, og intet tyder på at der kommer til at ske noget på den front.

Læs mere her: http://en.wikipedia.org/wiki/Moonlight_(runtime)

Mange hilsner

Niels

Det ved jeg desværre ... jeg

Det ved jeg desværre ... jeg var selv lidt med til det :( ... men ja HTML(5)/CSS/JavaScript er jo nok fremtiden, men det ville nu være rart hvis vi havde den mulighed ... men jeg mente nu den faktisk Silverlight som nu efter sigende kan køre på linux :) ... jeg må bare prøve det en af dagene :P

Så mangler vi bare Office så

Så mangler vi bare Office så skulle den være hjemme :)

Se bl.a. her

Se bl.a. her

Comment viewing options

Select your preferred way to display the comments and click "Save settings" to activate your changes.