Månedens Bibliotek i TING: Frederiksberg Bibliotek

Frederiksberg Bibliotek er Månedens Bibliotek i december. Kasper Hagel Madsen, bibliotekar ved Frederiksberg Bibliotek, fortæller i denne måned om arbejdet med at udvikle deres nye ding2 webside og giver også indblik i Personaliseringsprojektet, som Frederiksberg er projektleder på.  

Af Kasper Hagel Madsen, bibliotekar, Frederiksberg Bibliotek

Biblioteket Frederiksberg som TING-partner

Biblioteket Frederiksberg synes, at den mest interessante og visionære IT-udvikling indenfor biblioteksverdenen foregår i TING-fællesskabet. Derfor blev vi TING-partner i sommeren 2011. Brønden og de mange ding-sider, der efterhånden popper op flere og flere steder, vidner om at opgøret med lukkethed og ’videns-siloer’ er i gang. I stedet sejrer værdier som åbenhed og videndeling på bibliotekernes IT-område.

Åbenheden og delingen betyder, at udviklingen af digitale løsninger går stærkere og bliver af en bedre kvalitet til glæde for brugerne. Den udvikling ønsker Biblioteket Frederiksberg at være en del af.

Ny ding2 side på vej

Biblioteket Frederiksberg er netop ved at lægge sidste hånd på udviklingen af en ding2 webside. I udviklingsprocessen har vi virkelig mærket fordelene ved at være en del af TING-samarbejdet. Den mest åbenlyse er, at vi ikke skulle opbygge et Drupal CMS fra bunden, men kunne bygge videre på ding2 hovedsporskoden og koncentrere os om at udvikle nyt og give det tilbage til fællesskabet. Derudover har vi spurgt på ting.dk, når vi er stødt på udfordringer vi ikke selv kunne løse, fx vedrørende søgekoder i Ding. Hver gang har vi fået kvalificeret svar. Det har lettet udviklingen af ny fkb.dk betydeligt. 

Den kommende side er udviklet af firmaet b14, som i den forbindelse er blevet TING leverandørpartner. Vi har et rigtig godt samarbejde med dem, og de har løftet vores idéer og drømme til nye niveauer og konkretiseret dem. Partnerskabet har givet dem nye arbejdsopgaver bl.a. med at udvikle Gentofte Biblioteks kommende ding2 side.

Frederiksbergs bidrag til fællesskabet

Biblioteket Frederiksberg ønsker i videst muligt omfang, at levere tilbage til fællesskabet. Et konkret bidrag er det Styrelsesstøttede personaliseringsprojekt, som vi er projektledere på og udvikler i samarbejde med TING-partnerne fra Aarhus, Gentofte, København, Lyngby-Taarbæk, Vejle, Billund, Herning og Helsingør.

I første omgang lanceres løsningen på ny fkb.dk. Sidenhen i ding2tal og Gentofte Biblioteks nye webside. Løsningen vil i starten af 2013 være tilgængelig i Open Source på ting.dk. Med løsningen vil brugerne opleve bibliotekets webside, som et skræddersyet univers, med indhold der matcher den enkeltes interesser. På baggrund af brugerens tidligere lån og interesser, bliver man præsenteret for relateret inspirerende indhold, og således vil brugeren opleve det som et mere personligt biblioteksunivers.

Når projektet er færdig, har TING-fællesskabet en veludviklet grundlæggende personaliseringsløsning, til fri brug. Vi håber også, at andre får lyst til at videreudvikle den, så brugerne kan opleve endnu bedre personaliserede bibliotekstilbud.

TING og Frederiksberg i fremtiden

Biblioteket Frederiksberg ønsker også i fremtiden at deltage og bidrage til TING. Vi vil fortsat deltage i ding.TING team og være med til at videreudvikle den personaliserede oplevelse for borgerne. Det bliver spændende at se, hvordan TING udvikler sig, nu hvor TING bliver fundamentet i Danskernes Digitale Bibliotek. Vi synes det er den rigtige udvikling, men vi håber også, at græsrodsmiljøet, som er styrken ved TING bliver bevaret, så det inspirerende og kreative ildsjælsmiljø kan fortsætte.