Linked Open Data: Søg forfattere efter nationalitet

Københavns Biblioteker og DBC er i gang med et fælles Linked Open Data projekt. Projektet arbejder bl.a. med at berige DBC's autoritetsposter med forfatteres nationalitet.

Formålet med projektet er at gøre det nemmere for brugerne at finde forfattere med en bestemt nationalitet og udvide søgemulighederne i Brønden til også at omfatte bl.a. Wikipedia / DBpedia.

Eksempel på et brugerscenarie:

  • En låner skal udstationeres i Ghana i forbindelse med sit arbejde. Hun vil gerne læse noget om landet, ikke mindst bøger skrevet af lokale forfattere – gerne fra Accra. Hun er interesseret i faglitteratur, men hun vil også meget gerne have skønlitterære værker. Hun kunne også være interesseret i samfundspolitiske og historiske film, hvis de er lavet af ghanesiske instruktører.

(Eksemplet er én af Københavns use cases)

DBC's rolle i projektet er at berige nationalbibliografiens autoritetsdata med nationalitet som Linked Open Data, så København via eksempelvis DBpedia kan synkronisere med dem og på den måde etablere et fælles datagrundlag, som kan anvendes af såvel Københavns som af andre bibliotekers brugergrænseflader.

Københavns formål med projektet er:

  • At hjælpe brugerne til at finde forfattere med en bestemt nationalitet
  • At udvikle og afprøve metoder til udvidelse af søgning i Brønden til også at omfatte data fra sociale medier som fx Wikipedia / DBpedia
  • At afprøve en konkret implementering af Linked Open Data

DBC går ind i projektet, fordi det falder helt i tråd med de strategiske satsninger på Linked Open Data og på autoritetsdata. Vi anser det for at være en optimal mulighed for at afprøve konkrete løsningsmodeller ud fra use cases, udformet af København med blik for brugervinklen.

Der er i projektet i samarbejdet mellem DBC og København fokus på:

  • At berige DBC’s autoritetsdata med supplerende oplysninger om forfatteres nationalitet, hentet fra bl.a. Wikipedia / DBpedia
  • At inkludere DBC’s autoritetsdata i Brønden på en måde, så de kan indgå i søgninger sammen med bibliografiske poster
  • At gøre data tilgængelige via forskellige brugergrænseflader, i første omgang Københavns og ding2tal i øvrigt, men på sigt også andre, herunder bibliotek.dk

Resultatmål for projektet er bl.a.:

  • At etablere et flow, hvor DBC’s autoritetsdata løbende suppleres med data fra udvalgte eksterne kilder
  • At etablere integreret søgning på bibliografiske data og autoritetsdata i Brønden

Projektet er støttet af Kulturstyrelsen, og det forventes afsluttet med udgangen af 2013.

Se også:

Linked Open Data - Det nye sort?

DBC nyhed 31. januar 2013

Linked Open Data sætter bibliotekerns viden fri

DBC nyhed 29. november 2012