Aarhus Kommunes Biblioteker har fået ny hjemmeside!

Den nye hjemmeside, www.aakb.dk, er baseret på DDB CMS, som jo bygger på ding2tal, der blev skabt i et samarbejde mellem 12 kommuner i TING-regi.

Enkelt og responsivt design

Hjemmesiden anvender med få ændringer det design, der kommer ”ud af boksen” med DDB CMS. Vi synes – i al beskedenhed – at hjemmesiden dermed har fået et enkelt, nutidigt ’look and feel’, hvor bibliotekernes mange tilbud og selvbetjeningsløsninger præsenteres på intuitiv og brugervenlig vis. Det er endvidere en stor fordel at hjemmesiden er optimeret til både smartphones, tablets og PC, så skærmen tilpasses den enhed, brugerne anvender.

Opdateret og aktuelt indhold

Alt aktuelt indhold, herunder alle brugere og deres respektive huskelister, er flyttet over fra det gamle aakb.dk til det nye site. Hermed har vores brugere med det samme fået adgang til alle deres data uden at skulle foretage sig andet end at logge ind.

Nu kan brugerne oprette sig via NemID

Som noget helt nyt kan man oprette sig som biblioteksbruger via NemID på den nye aakb.dk, såfremt man er fyldt 18 år og ikke allerede er bruger. De nye brugere kan med det samme reservere eller låne fysiske materialer, og senest 1/2 -1 time efter oprettelsen kan de benytte bibliotekets Netmedier som f.eks. eReolen. Oprettelsen sker fuld-automatisk og on-the-fly.

Vi benytter WAYF til indlogning. Efter validering udfylder brugeren en formular hvorefter han/hun oprettes i bibliotekssystemet. I forlængelse heraf verificerer vi brugerens bopælskommune (via opslag i Aarhus Kommunes P-dataservice), og anbringer brugeren i den korrekte låne-kategori. Når oprettelsen er gennemført, får brugeren tilsendt en mail med en bekræftelse.

Faktisk kan vi konstatere at adskillige brugere allerede på lanceringsdagen har benyttet den nye funktion. Det er rigtigt glædeligt og vi vil naturligvis følge med i, hvor mange flere borgere der ad den vej kan få glæde af bibliotekets tilbud. Vi forventer også at det vil frigøre nogle af de personale-ressourcer vi hidtil har brugt i forbindelse med manuel brugeroprettelse.

Koden er frit tilgængelig

Løsningen er udviklet sammen med Københavns Kommunes Biblioteker, hvor den dog først implementeres i løbet af foråret, når København skifter til DDB CMS.

Vi vil  - helt i overensstemmelse med TING-mindsettet – gerne dele det udviklede med de biblioteker, der måtte være interesserede.

Koden kan hentes her: 

https://github.com/ding2/alma/pull/12
https://github.com/ding2/ddbasic/pull/1
https://github.com/aakb/ding_wayf_dk

Integration til BPI, Place2Book og Biblioteket app´en

Vores webredaktion er nu i fuld gang med formidlingsarbejdet på det nye site, og kan i den sammenhæng drage fordel af integrationen til Place2Book og BPI. Endvidere er vi gået lidt foran DDB CMS´et og har allerede nu taget de nye xmls-feeds til Biblioteket app´en med ind.

Vi glæder os over den nye hjemmeside til bibliotekerne i Aarhus, og vi ser frem til at følge lanceringen af de øvrige kommuners bibliotekshjemmesider baseret på DDB CMS.

Med venlig hilsen
Gitte Barlach - ITK - Aarhus