Fuld fart på TING.concept-baseret udvikling i Helsingør

3. juni 2010

I efteråret sker der store ting i Helsingør.

Det ene, som sker medio september er, at biblioteket får en ny TING baseret hjemmeside og dermed en stor forbedring af eksponering og formidling af biblioteket.

Det andet er, at hovedbiblioteket den 10. oktober flytter til Kulturværftet og dér med førstelinje udsigt til Kronborg, får det én af Danmarks smukkeste biblioteksplaceringer i Kulturhavn Kronborg.

Platformen for bibliotekets nye hjemmeside, der implementeres i samarbejde med Reload, bliver Drupal med udgangspunkt i ding.TING grænsefladen. Formidlingskernen bliver DBC Databrønd. Databrønden vil i første version, udover bibliotekskatalogen og Lokalbibliografi for Nordsjælland, også indeholde Netmusikken, Materialevurderinger og Dansk Anmeldelsesindeks med adgang til dagbladsanmeldelser i Infomedia.

At valget er faldet på TING.concept og en Drupal baseret løsning er resultatet af en grundig research og evaluering af forskellige systemer og løsningers styrke og svagheder holdt op imod Helsingørs krav og ønsker til en ny hjemmesideløsning.

Webmaster og projektleder Henrik Larsen fra Helsingør kommunes biblioteker udtaler:

”TING er en nytænkning af det samarbejdende biblioteksvæsen. Samarbejde bibliotekerne imellem har i mange år været den styrke, som de danske folkebiblioteker er rundet af. Vi mener, at samarbejde også er svaret på, hvordan vi skal udvikle biblioteksvæsenet i fremtiden. Men nu på nye formler, nemlig i open source, med serviceorienteret arkitektur og i åben dialog.

Vi har brugt et års tid på at se og tage stilling til alle de content management systemer, som bibliotekerne anvender i dag. Når vi har valgt en TING baseret løsning, er det både fordi den er nem at komme i gang med og enkel at bruge, og fordi vi oplever et åbent, dialogbaseret samarbejde omkring ding.TING. Selvom vi ikke er så langt endnu, er vi overbeviste om, at vi kommer til at høste fordele af at være en del af TING fællesskabet.

Databrønden giver os mulighed for at vælge, hvilke kilder vi i Helsingør ønsker at stille til rådighed. Dette sammen med de relationer mellem kilder og de søgemuligheder, der er i databrønden, kommer til at berige vores formidlingstilbud og styrke synligheden af, hvad biblioteket har på hylderne og på nettet. Det kommer til at give vore brugere markant merværdi, når de anvender hjemmesiden og bruger biblioteket.”

På lidt længere sigt kommer Helsingørs databrønd til at indeholde en række andre kilder ligesom det også på længere sigt er planen, at biblioteksbrugerne i Helsingør kan finde nyheder og informationer på storskærme og infostandere i biblioteket og få mulighed for at modtage nyhedsbreve fra biblioteket.

Helsingør Kommunes Biblioteker er TING partner.