5 kommuner starter TING inspireret open source hjemmesidefællesskab

 

Hjemmesidefællesskabet er åbent for andre kommuner og offentlige myndigheder som ønsker at samarbejde om webløsninger på open source platformen Drupal. De første kommuner i fællesskabet er København, Ballerup, Sønderborg, Syddjurs og Ishøj Kommune.

Det nye hjemmesidefællesskab OS2 blev stiftet tirsdag den 24. april med deltagelse af de fem kommuner. Målet er sætte skub i udvikling og deling af webløsninger på open source platforme.

OS2 bliver et praktisk fællesskab som skal ændre på at webløsninger udviklet i fællesskab mellem kommune og leverandør ofte ender med at blive ejet af leverandøren. Samtidig skal fællesskabet sikre, at webløsninger som møjsommeligt er udviklet i en kommune, kan komme gratis til nytte i andre kommuner.

For at sikre udvikling og deling er fællesskabet blevet enige om at arbejde på en af de store open source platforme, nemlig Drupal. Andre open source systemer og funktionaliteter kan inddrages på sigt i samarbejdet. Filosofien bag samarbejdet er:

  • At skabe og dele relevante digitale løsninger og resultater i open source i det offentlige til gavn for borgerne.
  • At skabe og dele udviklingskraft og blive en del af relevant udvikling i andre fællesskaber.
  • At agere åbent og fremme Open Source og Open Content At frigøre informationer og systemer og synliggøre viden og placere dem i en kontekst, der giver mening for medarbejdere og borgere.
  • Billigere web-løsninger og digitale service funktionaliteter

Syddjurs Kommune har været bannerfører for oprettelsen af det nye fællesskab og IT og Digitaliseringschef Henrik Friis udtaler i den forbindelse:

- Alt for ofte har vi oplevet, at bruge mange udviklingsressourcer sammen med eksterne leverandører, uden at kunne dele frugterne af arbejdet med andre kommuner. Fremover skal det være sådan, at en ny mobil app eller en ny selvbetjeningsløsning som udvikles i fællesskabet kvit og frit kan anvendes af andre kommuner.

Det nye hjemmesidefællesskab er inspireret af et lignende open source samarbejde om Drupal på biblioteksområdet kaldet TING. På samme måde som i TING, skal leverandører som vil levere webløsninger til fællesskabet, forpligte sig til at arbejde under principperne for open source.

Ballerup Kommunes hjemmeside er allerede udviklet på Drupal, og Syddjurs Kommune er på vej med en ny i Drupal til juni, delvis baseret på Ballerup Kommunes. De øvrige kommuner i fællesskabet har valgt Drupal som platform og er på vej med nye løsninger de kommende år. De vil frit kunne anvende de tekniske tilpasninger udviklet til Ballerup og Syddjurs Kommunes hjemmesider.

For yderligere oplysninger om OS2s opbygning kontakt projektleder i Syddjurs Kommune Jon Badstue Pedersen på 21 17 39 15.

Af Ole Bjarke Nielsen, Syddjurs Kommune