Tilgængelighedsprojektet – Helsingør Kommunes Biblioteker

Tilgængelighed defineres i partnerskabsaftalen som projekt

I TING-partnerskabsaftalen fra marts 2010 opregnes i allongen de specielle områder, der specifikt skal arbejdes med i de kommende år for Helsingør Kommunes Bibliotekers vedkommende.

Her står bl.a., at ”biblioteket skal deltage i udviklingsprojekter omkring grænsefladen – enten selvstændigt eller i samarbejde med andre”. Et af projekterne beskrives som en 3-faset tilgængelighedstest i 2010 i samarbejde med firmaet Sensus ApS.

Bibliotekets tilgængelighedspolitik

Dette udviklingsønske har sit udspring i en gennem længere tid oparbejdet lokal interesse for tilgængelighedsspørgsmål i forhold til netsider. Medvirkende til interessen har givet været bibliotekets deltagelse i de årlige Bedst på Nettet tests.

I september 2009 vedtog bibliotekets ledelse en Tilgængelighedspolitik for hjemmesider produceret af Helsingør Kommunes Biblioteker som en del af fundamentet for den nye hjemmeside.

Det fremgår bl.a. af tilgængelighedspolitikken:

  • at hjemmesider produceret af Helsingør Kommunes Biblioteker skal baseres på tilgængelig teknologi (fx content management systemer, portalsystemer, redigeringsværtøjer mm.), således som det er defineret af W3C i retningslinierne for tilgængeligt webdesign og tilgængelige redigeringsværktøjer.
  • at hjemmesider produceret af Helsingør Kommunes Biblioteker skal baseres på valid mark-up kode (HTML, XHTML, XML) og på valide style sheets (CSS) i overensstemmelse med de angivne specifikationer.
  • at hjemmesider produceret af Helsingør Kommunes Biblioteker altid skal testes af en uvildig part under selve udviklingen og før endelig aflevering og idriftsættelse. Testen skal omfatte såvel de formelle krav som brugertest. Fejl og uhensigtsmæssigheder, som betyder at hjemmesiden ikke lever op til kravene om tilgængelighed på W3C / WCAG AA-niveau skal rettes inden idriftsættelse.

En ekspertvurdering udført af firmaet Sensus ApS

Med udgangspunkt i den sidste passus indgik biblioteket kontrakt med firmaet Sensus ApS (www.sensus.dk) om udarbejdelse af en ekspertvurdering af bibliotekets nye hjemmeside.

Firmaet har siden 1995 rådgivet om, undervist i og testet for tilgængelighed og tilgængeligt webdesign. Firmaets arbejde bygger på internationalt anerkendte standarder og retningslinjer kombineret med lang praktisk erfaring med IT- og webbaserede systemer.

3 faser – 3 rapporter

I en ekspertvurdering vurderes et netsted i forhold til de internationale retningslinjer for tilgængeligt webdesign (W3C / WCAG 2.0). Desuden valideres den anvendte kode. Resultatet er en rapport, som identificerer brud på retningslinjerne for tilgængeligt webdesign, syntaksfejl i koden samt problemer i præsentationen og/eller navigation på forskellige browserplatforme.

For at opnå den størst mulige effekt anbefales det, at ekspertvurderingen gennemføres i tre trin:

 

  • Når de første udkast til netstedet er klar, testes netstedet første gang for tilgængelighed med henblik på at identificere principielle tilgængelighedsmæssige problemer (trin 1).
  • Når struktur og skabeloner er på plads gennemføres en midtvejstest (trin 2).
  • Når det endelige netsted er klar, gennemføres en fuld ekspertvurdering (trin 3).

En ekspertvurdering omfatter følgende elementer:

  • Validering af koden på netstedet (HTML, XHTML, XML, CSS) i forhold til de pågældende specifikationer.
  • Automatisk validering af netstedet i forhold til de internationale retningslinjer for tilgængeligt webdesign.
  • Komplet manuel analyse af netstedet i forhold til testresultater og tjeklister. Analysen sker i overensstemmelse med de nationale og internationale retningslinjer for tilgængeligt webdesign med udgangspunkt i identifikation af især såkaldte prioritet 1 og prioritet 2 fejl.

Tilgængelighedsarbejdet kom dog til at strække sig over noget længere tid end det berammede år. Den første rapport er fra februar 2009, mens den sidste, afsluttende ekspertvurdering var færdig august 2011.

  • Indledende vurdering af designskitser til Helsingør Kommunes Bibliotekers nye hjemmeside. Februar.2009
  • Tilgængeligheden til nyt netsted for Helsingør Kommunes Biblioteker. Midtvejsevaluering udarbejdet af Sensus ApS for Helsingør Kommunes Biblioteker. August 2010
  • Tilgængeligheden til nyt netsted for Helsingør Kommunes Biblioteker. Ekspertvurdering udarbejdet af Sensus ApS. August 2011

Hvilke fejl blev konstateret?

Midtvejsrapporten dokumenterede en hel del tilgængelighedsfejl, som for størstepartens vedkommende blev løst af bibliotekets IT-partner, Reload. Samlingen af tickets kan tjekkes på denne adresse:

Lighthouse bug tracking: Tilgængelighedsprojektet – på grundlag af midtvejsrapporten
https://libraryding.lighthouseapp.com/projects/73202/milestones/107721-tilgaengelighedsprojektet

I de kortfattede releasenoter til ding.TING 1.7.0 – som i skrivende stund endnu ikke er launchet – krediteres tilgængelighedsprojektet med disse ord:

 

  • ”Forbedret tilgængelighed bl.a. sidetitler, alt-tags og labels bidraget af Helsingør”
  • 2 centrale tilgængelighedsissues kunne desværre ikke løses, da en eliminering ville betyde meget omfattende og bekostelig omkodning. Det drejer sig om:

    • Den konstaterede manglende hierarkiske sammenhæng i html-opmærkningen af overskrifter (de såkaldte H1 til H6 tags). Problematikken er følgelig blevet oversendt DBC med henblik på indgå i udviklingen af Artesis.
    • Facetbrowserens fundamentale utilgængelighed – bl.a. i forhold til blinde og svagtseendes kompenserende hjælpemidler (skærmlæsere mm.). Her afventes lanceringen af Artesis, som i beta-versionerne kan opvise en enkel, tilgængelig facetliste.

    En bid vej endnu

    Den 3. og afsluttende tilgængelighedsrapport påviste en række tilgængelighedsissues, som ikke var løst tilfredsstillende i forhold til de 2 foregående rapporter. Disse kan i ”ticket form” tjekkes her:

    Lighthouse bug tracking: Tilgængelighedsprojektet: final – på grundlag af 3. og afsluttende rapport
    https://libraryding.lighthouseapp.com/projects/73202-elsinore/milestones/current

    Det er forventningen, at denne restgruppe af tilgængelighedsproblematikker finder en løsning i løbet af de kommende måneder.

    Upload
    Grupper: